24.10.12

Dosya Konusu 'Cloud Atlas'

yorum yap




Wachowski Kardeşler’in son 10 yılda yaptıkları ikinci film Cloud Atlas – Speed Racer’a rağmen – merakla bekleniyor elbette ve 5 dakikalık ilk fragmanıyla bu merak bir kat daha arttı. Vizyona girene dek neyle karşılaşacağımızı da tam olarak kestiremez halde beklemeye koyulduk. Matrix’i yaratan isimlerden bahsediyoruz sonuçta. Sinemayı fazlasıyla etkilemiş bu fenomen film/seri sonrasında hayranlarının iştahını tek bir filmle – ki Speed Racer çoğunluk için hayal kırıklığıydı – kapatamadıkları aşikar. Ve şimdi Andy ve Lana Wachowski, Alman sinemasının yıldız isimlerinden Tom Tykwer ile birlikte son yılların en iddialı filmlerinden birini yarattılar.
 
David Mitchell’in kütleşen romanından 100 milyon doları aşan bir bütçeyle uyarlanan Cloud Atlas, farklı zamanlarda geçen 6 hikayeden oluşuyor. 19. yüzyılda başlayıp kıyamet sonrası geleceğe uzanan hikayeler insanların eylemlerini ve bu eylemlerin sonuçlarının geçmişi, bugünü ve geleceği nasıl etkilediği üzerine. 5 dakikalık ilk görüntülere rağmen filmle ilgili en çok detayı yine uyarlandığı metne bakarak bulabiliyoruz. Kitaptaki 6 hikayede 6 karakter/kahraman var; 1850 yılında, Yeni Zelenda’da noterlik görevinden evine dönen Adam Ewing, 1931’in Belçika’sında dahi bir  müzisyenin nota katipliğini yapan Robert Frobisher, 1975’te ölümle yüz yüze gelen gazeteci Luisa Rey, günümüzde başı belaya giren yayıncı Timothy Cavendish, gelecekte Kore’de ölüme mahkum edilen android garson kız Sonmi ve son olarak gelecekte, tarih öncesi bir zamanda bilimin ve uygarlığın çöküşüne tanıklık eden Zachry.


Herkesi heyecanlandıran en önemli konu yönetmen koltuğundaki isimler elbette. Tom Tykwer ve Andy ve Lana Wachowski’nin bir araya geldiği proje, ne olursa  olsun kağıt üzerinde maça 1-0 önde başlıyor. Bound ve sonrasında Matrix efsanesiyle yeteneklerinin sınırı olmadığını gösteren Wachowski Kardeşler, Speed Racer ile hayranlarını hayalkırıklığına uğratsa da her daim imdb’ye bakıp ‘acaba yeni filmi ne olacak?’ denilecek yönetmenlerden. Keza, Tykwer için de sadece ‘Wintersleepers’ ve ‘Run Lola Run’ın (Koş Lola Koş) kıymetine aynı şeyleri söyleyebiliriz.

Hatta böyle riskli bir projede Tykwer’ın daha güvenli olduğunu düşünenlerin sayısı bir hayli fazla. Bilimkurguya yakın olan taraf Wachowski’ler olsa da hikayeleri/bölümleri aralarında nasıl paylaştırdıkları şu an için belirsiz.

Farklı hayatların birbirini nasıl etkilediğini anlatan filmde her oyuncu birden fazla karakteri canlandırıyor. Bu yüzden en çok merak edilen konulardan biri de oyuncuların performansı. Özellikle başroldeki Tom Hanks ve Halle Berry başta olmak üzere Jim Broadbent, Hugo Weaving, Jim Sturgess, Ben Whishaw, Susan Sarandon ve Hugh Grant’tan oluşan yıldızlar karmasının nasıl bir iş çıkaracağı merak konusu. Filmin prodüksiyon tasarımı ve makyaj çalışması kadar oyuncuların – özellikle Tom Hanks ve Halle Berry - bu dünyaya dahil olup olmadığı da filmin notunu belirleyecek unsurlar arasında.





Ancak daha da önemlisi doğa, iktidar, sömürgecilik, kıyamet gibi derin meselelere dalan kitabın kurgusunun ne şekilde filme aktarıldığı. Kitapta her öykünün farklı dil, üslup ve teknikle anlatıldığı düşünülürse üç yönetmenli Cloud Atlas’ın nasıl bir anlatım tercih ettiği önem kazanıyor. İlk gösterimden sonra birçok eleştirmen paralel anlatımı olan filmi cesur ve kışkırtıcı olarak yorumladı. Yönetmenlerin kitaptaki farklı edebi anlatı türlerini (günlük, mektup, biyografi, roman) perdeye özgün bir dille aktardığını savunan birçok makale yayınlandı. Zaten yönetmenler de, David Mitchell’in edebiyatta yapmaya çalıştığını, yani farklı okumalara açık ve sınırları zorlayan anlatıyı sinemada denemek olduğunu dile getiriyor. Buna karşın, Cloud Atlas’ı ‘felaket’ olarak gören yazarlar, asıl sorunun tam da bu anlatım biçimi olduğunu belirtiyor. Filmin, temeli olan zaman-eylem teorisinin altında kaldığını, büyük meselelerin ise fazla duygusal bir tonda ele alındığı sık yapılan eleştiriler arasında. Sonuç olarak, bir tarafta Cloud Atlas’ı büyük oynayan fakat görkeminin altında kalan bir film olarak yorumlayanlar ve diğer tarafta ise yenilikçi anlatımını öve öve bitiremeyen eleştirmenler var. Yani seyirciyi ikiye bölecek olan filmin sinema tarihindeki yeri kısa bir süre içinde belli olacak.






0 yorum:

Yorum Gönder

ShareThis

"+ .